Menu Zavřeno

Co by měl a neměl obsahovat dobrý profesní životopis

V dnešním konkurenčním prostředí je kvalitní životopis klíčem k úspěchu při hledání nové práce. V naší personální agentuře se setkáváme s mnoha kandidáty, kteří často tápají, co by měli do svého životopisu zahrnout a co naopak vynechat. Následující rady vám pomohou vytvořit životopis, který zaujme zaměstnavatele a zvýší vaše šance na získání vysněné pracovní pozice.

Co by měl dobrý profesní životopis obsahovat

Kontaktní údaje
Na začátek životopisu vždy uveďte své celé jméno, adresu, telefonní číslo a e-mailovou adresu. Ujistěte se, že je e-mail profesionální (např. ve formátu jmeno.prijmeni@email.cz), a ne obsahující přezdívky nebo neformální výrazy.

Profesionální shrnutí (může být i nemusí, záleží na pozici, o kterou se ucházíte)
Krátký odstavec na úvod, který shrnuje vaše klíčové dovednosti, zkušenosti a kariérní cíle. Tento úvod by měl být konkrétní a zaměřený na danou pracovní pozici, o kterou se ucházíte.


Pracovní zkušenosti
Detailně popište své dosavadní pracovní zkušenosti, počínaje nejnovější pozicí. U každé pozice uveďte název zaměstnavatele, pracovní pozici, období zaměstnání a stručný popis vašich povinností a dosažených výsledků. Nezapomeňte zdůraznit úspěchy, které jsou relevantní pro pozici, o kterou se ucházíte.

Vzdělání
Uveďte své nejvyšší dosažené vzdělání, včetně názvu školy, oboru studia a roku dokončení. Pokud máte relevantní certifikace nebo absolvované kurzy, nezapomeňte je zmínit.

Dovednosti
Uveďte dovednosti, které jsou relevantní pro pracovní pozici. Může se jednat o technické dovednosti (např. znalost programovacích jazyků, softwaru) nebo měkké dovednosti (např. komunikační schopnosti, týmová práce). Snažte se dovednosti konkretizovat, ideálně s příklady z praxe.

Jazyky
Pokud ovládáte cizí jazyky, uveďte je v životopisu a nezapomeňte specifikovat úroveň jejich znalosti (např. B2, C1 podle Evropského referenčního rámce).

Reference
Pokud máte k dispozici reference od předchozích zaměstnavatelů, je dobré je do životopisu zahrnout. Uveďte jméno referenční osoby, její pozici a kontakt.


Co by dobrý profesní životopis neměl obsahovat

Zbytečné osobní údaje
Vyhněte se uvádění osobních informací, jako je rodinný stav, počet dětí, datum narození nebo rodné číslo. Tyto údaje nejsou pro zaměstnavatele relevantní a jejich uvedení může být v některých případech považováno za neprofesionální.

Příliš dlouhé nebo krátké popisy
Životopis by měl být přehledný a dobře strukturovaný. Vyhněte se příliš dlouhým popisům nebo naopak stručným zmínkám bez vysvětlení. Ideální délka životopisu je jedna až dvě strany.

Nepravdivé informace
Uvádění nepravdivých informací, ať už se jedná o vzdělání, pracovní zkušenosti nebo dovednosti, je velkým rizikem. Nejenže může vést k okamžitému vyřazení z výběrového řízení, ale v případě odhalení i po nástupu do práce to může vést k ukončení pracovního poměru.

Gramatické chyby a překlepy
Pečlivě zkontrolujte, zda váš životopis neobsahuje žádné gramatické chyby nebo překlepy. Tyto nedostatky mohou působit velmi neprofesionálně a negativně ovlivnit váš obraz v očích potenciálního zaměstnavatele.

Nepotřebné grafické prvky
Vyhněte se používání zbytečných grafických prvků, které mohou působit rušivě. Držte se jednoduchého a profesionálního designu, který umožní zaměstnavateli snadno se zorientovat v obsahu životopisu.

Příliš obecné informace
Snažte se vyhnout obecným frázím a klišé, které by mohly znejasnit vaši jedinečnost a zkušenosti. Místo toho buďte konkrétní a podložte své tvrzení příklady z praxe.

Nevhodné fotografie
Fotografie na životopisu by měla spíše sloužit pro Vaše lepší zapamatování a Vaši první sebeprezentaci. Svatební fotografie, fotografie z večírků, fotografie se slunečními brýlemi a ani fotky výstřihů nejsou ideální formou jak u potencionálního zaměstnavatele uvést.

Pokud byste si ani po tomto článku nebyli jisti jak má správné CV vypadat – neváhejte se na nás obrátit.